Nacrti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca – usklađivanje propisa Republike Srbije sa propisima EU

Zakon o strancima (“Sl. glasnik RS”, br. 24/2018 i 31/2019) uređuje uslove za ulazak, kretanje, boravak i vraćanje stranaca, kao i nadležnost i poslove organa državne uprave, u vezi sa ulaskom, kretanjem, boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije i njihovim vraćanjem iz Republike Srbije, dok se Zakonom o zapošljavanju stranaca (“Sl. glasnik RS”, br. 128/2014, 113/2017, 50/2018 i 31/2019) uređuju uslovi i postupak za zapošljavanje stranaca u Republici Srbiji.

U cilju usklađivanja propisa Republike Srbije sa propisima Evropske Unije, u februaru 2023. godine objavljeni su nacrti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca (”Nacrti Zakona”).

Nacrti zakona predviđaju da strani državljani u jedinstvenom postupku, pred jednim državnim organom – Ministarstvom unutrašnjih poslova, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Republici Srbiji, tako da državni organi kroz jedinstven postupak obave potrebne provere vezane za izdavanje kako privremenog boravka, tako i radne dozvole.

Ukoliko stranac ispunjava sve propisane uslove, izdaje mu se jedinstvena dozvola za privremeni boravak i rad u Republici Srbiji. Rok za izdavanje jedinstvene dozvole je 15 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Predložena rešenja menjaju dosadašnju obavezu stranaca da prvo regulišu privremeni boravak, a zatim, po dobijanju boravišne dozvole, da podnose zahtev za izdavanje radne dozvole.

Na ovaj način, procedura dobijanja boravišne i radne dozvole, znatno će biti efikasnija i jednostavnija, bez velikih administrativnih prepreka, a imajući u vidu strateške ciljeve Vlade Republike Srbije koji se odnose na digitalizaciju, Nacrtima zakona je predviđeno da se zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole podnosi elektronskim putem.

25 Mar 2023