Zapošljavanje stranaca

Radno angažovanje stranaca u Republici Srbiji je godinama unazad sve atraktivnije. Kako bi stranac stupio u radni odnos, mora da ispuni određene uslove i procedure.

Konkretno, neophodno je da mu se odobri privremeni boravak i radna dozvola. Odobrenje za privremeni boravak je preduslov za dobijanje radne dozvole. Ukoliko je strancu dozvoljen ulazak i boravak u Republici Srbiji na osnovu bezviznog režima, stranac odmah po ulasku u Republiku Srbiju, a najkasnije u roku od 24h, prijavljuje svoj boravak u nadležnoj policijskoj upravi. Nakon prijave boravišta, stranac može podneti zahtev za odobrenje privremenog boravka. Stranci, kojima nije dozvoljen ulazak i boravak u Republiku Srbiji na osnovu bezviznog režima, prethodno moraju pribaviti vizu za duži boravak podnošenjem zahteva u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije ili elektronskim putem.

U oba slučaja, ukoliko stranac namerava da boravi u Republici Srbiji više od 180 dana, neophodno je da podnese zahtev za odobrenje privremenog boravka (“Zahtev”). U zavisnosti od osnova privremenog boravka, razlikuje se i dokumentacija. Zahtev se podnosi u područnim policijskim upravama u zavisnosti od adrese boravišta ili stanovanja stranog državljanina. Takođe, Zahtev je moguće podneti i elektronskim putem što ubrzava ceo proces. Odobrenje za privremeni boravak izdaje se za period od godinu dana. Međutim, stranac koji namerava da boravi u Republici Srbiji duže od godinu dana, može podneti zahtev za produženje privremenog boravka.

Nakon što stranac pribavi zakoniti osnov za boravak u Republici Srbiji poslednji korak je pribavljanje radne dozvole podnošenjem zahteva Nacionalnoj službi za zapošljavanje (”NSZ”). Postupak i neophodna dokumentacija za izdavanje radne dozvole razlikuju se u zavisnosti od vrste radne dozvole koja se pribavlja.

Radno angažovanje stranaca je oblast sa složenim procedurama i nijansama koje se razlikuju od slučaja do slučaja. Svaki pojedinac ima svoje zahteve pa je potrebno pažljivo razmotriti i analizirati sve mogućnosti u konsultaciji sa advokatom pre podnošenja zahteva.

28 Nov 2022