FIDIC – DAB

Udruženje ACES (Association of consulting engineers of Serbia),

FIDIC – DAB (Dispute Adjudication Boards) Nacionalna ACES PRO lista

Udruženje ACES (Association of consulting engineers of Serbia), kao stalna članica međunarodnog udruženja FIDIC, ima za osnovni cilj da zastupa interese FIDIC u Republici Srbiji.
ACES je prepoznao problem u pravilnoj upotrebi preporuka i principa predviđenih izdanjima FIDIC 1999 modela ugovora, pogotovo kod Klauzule 20, koja se odnosi na odštetne zahteve, sporove i arbitražu. Naime, iako je veliki broj ugovora po FIDIC 1999 modelima ugovaranja realizovan ili je u toku realizacija u pomenutom periodu, nije notiran ni jedan zahtev za formiranje Odbora za rešavanje sporova (DAB – Dispute Adjudication Board), iako FIDIC 1999 modeli ugovora predvidjaju formiranje i stalnih i ad hoc odbora .
Formiranjem nacionalne PRO liste udruženja ACES po ugledu na “President’s” listu FIDIC, kao i po ugledu na iskustava iz prakse drugih članica FIDIC i EFCA, ugovornim stranama u ugovorima zaključenim po FIDIC modelima ugovora biće pružena mogućnost da sa liste izaberu preporučene članove DAB, u svemu kako je predvidjeno izdanjem FIDIC 1999 modela ugovaranja.
Nacionalna PRO Lista Udruženja inženjera konsultanata Srbije ustanovljena je u septembru 2015. godine i prepoznaje sledeće kategorije stručnjaka: Eksperte tehničkih disciplina, Advokate, Adjudikatore.
U skladu sa ovom podelom formiraju se tri vrste PRO Lista:
• Lista PRO 1 i PRO 2 koje upućuju na stručnjake koji se bave konsultantskim uslugama, pravnim savetima, tumačenjem zakonske regulative, obračunima količina i kvaliteta i odštetnim zahtevima- Klejmovima (Claims)
• Lista PRO 3 upućuje na iskusne stručnjake koji se pozivaju u DAB – Odbor za rešavanje sporova u skladu sa FIDIC modelima ugovora.
Zadovoljstvo nam je i profesionalni podstrek, da je gdja Katarina Obradovic Baklaja imenovana na Nacionalnu ACES PRO Listu počev od dana 26.052017.godine u oblastima: Lista PRO 2: Advokati I Lista PRO 3 Adjudikatori.
Kompletnu ACES Pro listu možete pogledati u prilogu:

ACES_PRO_Lista_-_Eksperti-pdf

03 Jul 2017