INTERNACIONALNA FIDIC OBUKA MODUL 3 “RAZUMEVANJE I REŠAVANJE SPOROVA U SKLADU SA FIDIC USLOVIMA UGOVORA” 07-08 MART 2017

fidic_modul3_190916
Kao uvod u konferenciju ’’Put ka pametnoj infrastrukturi’’ održana je dvodnevna obuka “ Razumevanje i rešavanje sporova u skladu sa FIDIC Uslovima Ugovora, Modul 3” u organizaciji asocijacija FIDIC I ACES.

Obuku su vodili iskusni internacionalni licencirani FIDIC predavači, gdin Edvard Korbet, (partner Corbett&Co advokatske kancelarije specijalizovane za pravo u građevinskoj industriji i član radne grupe FIDIC koja je kreirala model Kratke forme Ugovora i Dreging/Dredžing ugovore), gdin Leo Gruter (građevinski inženjer i ekspert u oblasti rešavanja sporova, član FIDIC predsedničke liste licenciranih adjudikatora za rešavanje sporova i gospodin Taner Dedezade (priznati stručnjak za FIDIC ugovore).

Obzirom na njihovo bogato praktično iskustvo, učesnicima su omogućene različite studije slučaja, kao i opsežna interakcija sa trenerima i ostalim učesnicima.
Ova radionica/trening namenjena je svima koji su aktivno uključeni u međunarodne projekte i pruža praktične smernice u rešavanje sporova u kojima se zahteva korišćenje FIDIC ugovora, što uključuje predstavnike inženjera konsultanata, izvođače, investitore, osiguravajuće agencije i predstavnike pravne, ali i ostalih građevinskih struka.
Gospođa Katarina Obradović Baklaja, iz advokatske kancelarije Baklaja Igric Tintor koja poseduje potrebno predznanje i kvalifikacije potrebne za praćenje ovog treninga, budući da je pohađala i module koji su prethodili Modulu 3, te poseduje praktično iskustvo u primeni FIDIC modela Ugovora na brojnim projektima, širom regiona, pohadjala je obuku/radionicu. Obuka je bila odlična prilika da se učesnici upoznaju sa iskustvima iz drugih jurisdikcija i tom prilikom identifikuju probleme sa kojima se suočavaju u praksi, tokom postupka rešavanja sporova.
Glavne teme obuke:
-Korišćenje DAB-a u FIDIC uslovima ugovaranja za građevinske radove, postrojenja i projektovanje- izgradnju i primena pravila i procedura DAB Odbora
– Kratke forme FIDIC ugovora i FIDIC Ključ u ruke ugovora, koristeći Uslove ugovoranja za građevinske radove i postrojenja kao osnovu
– Obuka je osmišljena za polaznike koji su angažovani kao ajudikatori, ili za one koji su ili će biti u prilici da koriste DAB bilo kao investitori, inženjeri ili izvođači radova, sa fokusom na do sada stečenim iskustvima polaznika koji poseduju dobru osnovu razumevanja DAB procesa i procedura, ali im je neophodno dublje praktično iskustvo i razrada scenario rešavanja potencijalnih procesnih i drugih kompleksnih problema.
Ova dvodnevna obuka bila je značajna za sve učesnike kako bi produbili poznavanje DAB procesa i procedura , ali i dobar uvod za predstojeću konferenciju “Put do Pametne infrastrukture”.

03 May 2017