DOGAĐAJ OD IZUZETNE VAŽNOSTI ZA SEKTOR INFRASTRUKTURE KONFERENCIJA-’’PUT KA PAMETNOJ INFRASTRUKTURI’’

Road to smart infrastructure
Godišnja međunarodna FIDIC konferencija u zajedničkoj organizaciji FIDIC (svetske asocijacije Udruženja inženjera konsultanata), ACES (Udruženja inženjera konsultanata Srbije) i EFCA (evropske asocijacije), održana je po prvi put 9. i 10. marta u Beogradu. Po prvi put u Srbiji, na jednom mestu, iz celog sveta, okupio se veliki broj inženjerskih konsultantskih kompanija članica FIDIC, ACES i EFCA, izvođača, predstavnika građevinskih kompanija, državnih institucija koje se bave nabavkama, kao i finansijskih institucija iz celog sveta koje rade na razvoju infrastrukture.
FIDIC, Međunarodna federacija inženjera konsultanata, osnovana je 1913. godine i predstavlja industriju inženjera konsultanata u svetu. Glavni ciljevi FIDIC-a odnose se na implementaciju strateških ciljeva industrije konsalting inženjeringa od strane njegovih 103 članica, nacionalnih Asocijacija. FIDIC predstavlja 45.000 firmi i više od 1,500,000 stručnjaka u domenu građevinarstva i njemu srodnih disciplina, koji fakturišu 350 milijardi godišnje za svoje usluge. ACES ( Udruženje inženjera konsultanata u Srbiji) članica je FIDIC asocijacije od 2009. godine i EFCA-evropske asocijacije, od 2010 godine.
U cilju ostvarenja svojih načela – FIDIC je definisao i usvojio međunarodne standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, za regulisanje ugovornih odnosa između svih potencijalnih učesnika na projektu (investitora i glavnog izvođača, project menagera, podizvodjaca, konsultanata). FIDIC modeli ugovora razvijeni su u proteklih 50 godina kao međunarodni standard u konsultanskoj i gradjevinskoj industriji. Priznati su i u upotrebi u mnogim jurisdikcijama, na svim tipovima projekata.
Fokus konferencije bio je da se učesnici upoznaju sa tehnologijama budućnosti i tehnološkom revolucijom, na koji način dizajnirati, izgraditi i upravljati našom infrastrukturom sa ciljem optimizacije troškova koja se ogleda u unapređenju kvaliteta i efikasnosti kroz programirenje, nabavku i implementaciju projekata. Podizanje svesti o korišćenju ugovora u formi koju je kreirao FIDIC-budući je zadatak za sve nas.
Tom prilikom, eminentni regionalni i međunarodni stručnjaci iz predmetnih oblasti, stručnjaci za arbitražu iz građevinske branše, kao i direktori pravnih sektora vodećih kompanija gradjevinske industrije, podelili su svoje praktično znanje i iskustvo o primeni modela FIDIC ugovora i relevantnim procedurama koje se odnose na odštetne zahteve i sporove, oblasti rešavanja sporova, kao i procedurama i iskustvima u radu Odbora za odlučivanje u sporovima (OOS) u građevinskoj industiji i rešavanju sporova pred arbitražnim forumima, sve sa ciljem unapređenja poslovnih modela.

Advokatska kancelarija Baklaja Igrić Tintor, pridružena članica ACES, takođe je učestvovala na konferenciji. Ovo je bila prilika za susret i razmenu iskustva sa najvećim stručnjacima iz ove oblasti.
Konferenciju je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damjanović, koja je učestvovala na panelu Life Cycle Cost. Pomoćnica ministra za telekomunikacije, Irini Reljin, održala prezentaciju o digitalizaciji i internetu stvari (IoT). Konferenciju The Road to Smart Infrastructure je zatvorio ministar finansija, Dušan Vujović, i tom prilikom istakao da je veoma zadovoljan što je ovako važan događaj održan u Beogradu.

02 May 2017